מפעל הצעצועים

כולם מדברים על הפלסטיק, על הנזק לאדם ולסביבה, על צמצום צריכה ועצירת השימוש בחד פעמי! זה מצוין וחשוב, אבל מה עם כל מה שכבר כאן, עם כל מה שיוצר, נקנה ונזרק?

בשנים האחרונות אני יוצרת וחיה בתוך ערימות צעצועים. אני אוספת אותם, משמישה ומעניקה להם הזדמנות לחיים חדשים באמנות, בסדנאות ומפגשי חינוך, טיפול, אלתור והמצאה. כ-250,000 צעצועי פלסטיק! שנזרקו, הפכו להיות משמעותיים עבור מישהו, אלא שהפעילות גדלה, כמויות הפלסטיק נערמו ללא פתרון ואיתן ההבנה שלבד לא אוכל לחולל שינוי. הפוך! הבנתי שככל שיהיו יותר שותפים לתהליך ולחוויה וככל שיהיו יותר מרחבי עבודה בהם אוכל לחלוק את הידע והכלים, ככה נוכל לחולל שינוי משמעותי. על הדרך נוכל להנות מהקיים ולהנות מהכלי המופלא שכולנו יודעים להשתמש בו: צעצועים!

אבל למה דווקא צעצועים?
צעצוע הוא חפץ שמשמש למטרה משחקית, דמיון וחוויה. המשחק בו פתוח, מאפשר להתנסות ולחקור, להמציא, לעבד ולתווך חוויות ורעיונות. העניין בצעצועים שבורים הוא, שמעבר להיותם חפץ משחקי, הם עשירים בטכנולוגיות, חומרים ואפשרויות. כשהם שבורים הם אינם עוד צעצוע משחקי באופן המקורי, אלא חומר גלם חדש בידי היוצר.

למה צריך את זה?
מפעל הצעצועים נותן מענה לבעיה סביבתית אקוטית – הפלסטיק, ע״י ניצול משאבים קיימים ליצירה חדשה. פעילויות במפעל מאפשרת להטמיע ערכים של צמצום צריכה ואחריות סביבתית.

אז איך לומדים בצעצועים? 
המורים שישתתפו במיזם יוכשרו להיות מטורים, בכך יסייעו לשמר ולמקסם את הכישורים הרלוונטיים אצל הילדים בהתאמה למציאות – חשיבה יצירתית, סקרנות, חקרנות, התבוננות ילדית, יכולת אילתור והמצאה, גמישות ויזמות מתוך שימוש בקיים.
 

משחקים באנגלית – אותיות ומכוניות

המעבדה יוצאת לדרך

מיזם הצעצועים פותח ב-2019 ואמור היה לצאת לדרך במרכז קיפוד בכפר סבא בשיתוף עם מחלקת הקיימות והאגף לאיכות הסביבה בעיר. כעשר כיתות מבתי ספר שונים נחשפו לעשייה, לתהליך ולפוטציאל השימוש בצעצועים, כשבמקביל פותחה ואושרה לפיילוט תכנית למידה א-פורמלית בצעצועים במסגרת חממו״פ משרד החינוך.
משבבר הקורונה עצר את התכניות והמיזם נגנז.

במרץ 2023 אושרה התכנית לפיילוט בבית הספר ׳פארק המשחק׳ בחדרה בשיתוף אגף החינוך בעיר ובהובלה של היזמית החינוכית רונית טל-סטרנין, וביחד עם צוות החינוך והתלמידים יצאנו לדרך.

הפעילות במעבדה מתחלקת למספר שלבים:
– איסוף צעצועים.
– מיון לקטגוריות והעברת התקיים לשימוש חוזר בקהילה.
– מרחב סדנאי לאלתור, חשיבה יצירתית ולמידה בצעצועים.
– ריסוק פסולת הפלסטיק, התכה ויצירת מוצר רב פעמי.

שלב ראשון: קול קורא לאיסוף צעצועים
הוצאת קול קורא לתלמידים, למשפחות ולקהילה לאסוף צעצועים מיותרים ושבורים ולהביא אותם למיכלי האיסוף הממותגים.

שלב שני | הכרות, הצגת הפרוייקט ומה המטרה
במפגש אני משתפת את התלמידות והתלמידים ביצירה האמנותית שלי, מראה עבודות, מספרת למה צעצועים ואיך היצירה שלי קיבלה תפנית שבה בחרתי להשפיע על צמצום צריכה ואחריות סביבתית. מציגה את הפרוייקט שנעשה ביחד, איך תומר הבן שלי היה השראה ולימד אותי שאפשר ללמוד עם צעצועים, ואיפה הןם הופכים להיות חלק מהסיפור.

שלב שלישי | מיון צעצועים
במפגש אנחנו שופכים את הצעצועים שנאספו על הרצפה, משחקים, מתבונים, חוקרים, וממיינים לפי קטגוריות רלוונטיות ללמידה או ליצירה (לדוגמה: חלוקה לצבעים או חומרים יכולה להתאים לשיעור מדעים או משחק בקבוצה יכול להתאים ללימודי שפה).

את המיון כאן בחרנו לעשות לפי צבעים בהתאמה ליצירה אמנותית. כל כיתה לקחה חלק במיון הצעצועים עד שהצלחנו לרוקן את המיכלים ולהפריד לגוונים. הגיוון של הצבעים מאפשר לדבר על ציור בחפצים ממש כמו ציור בצבע – גוונים של ירקרקים וטורקיזים מרכיבים את הצבע הירוק. כתומים, אדומים וחומים מרכיבים את הצבע האדום וכו׳.

שלב רביעי | הכנת תשתית ליצירת מיצבי אמנות
איך עושים מיצב? מה התהליך שאמן עובר בדרך ליצירת פסל? מפגש עם כלי עבודה, חומרים, חיבורים והמרה של רעיון ליישום בפועל. הדבר שאני הכי אוהבת בחלק הזה הוא אישה ומסור חשמלי, לכאורה יומיומי וטרוויאלי, אבל בעיניים של ילדים ובמציאות שלנו – נס!

חלק מתהליך יצירת המיצב עם הקהילה הוא הכנת ״מקרא״ והתאמת צבעים – איזה צבעים נבחרים לכל דימוי ומה הגיוון שמומלץ לכוון אליו.

שלב חמישי | עבודה עם התלמידים והקהילה 
ביחד, בשיתוף פעולה עעם ההורים והילדים,  אחנו מדביקים ומחברים את הצעצועים. התהליך מאפשר התבוננות, משחקיות וסקרנות, זיהוי הפוטנציאל שטמון בחומר גלם קיים, חוויית מסוגלות והצלחה. 

תהליך הדבקת הצעצועים נמשך כמה שעות (תלוי בגודל המיצב), עד לכיסוי מלא של לוחות העץ ותליה לתצוגה.

כיוצרת ומובילת תהליך אני אוהבת להשאיר חותם קטן על העבודות. הפעם אלה היו הילדים שהדביקו לדובי ראש בובה עם שיער כחול, את הדגל שאספתי מהרחוב הוספתי בעצמי. 

בין 600-700 חלקי צעצועים ופלסטיק הושמשו והודבקו לשלושת מיצבי האמנות. כשתלינו אותם עברה בי המחשבה על איך התהליך הפלאי הזה נראה מנקודת מבט של ילד, עיבוד הטרנספורמציה של מה שהיה פסולת והפך בתוך כמה שבועות לזהב.

קשת בצעצועים | תלמידי יסודי | פרוייקט שימוש חוזר בצעצועים ביוזמת אגף החינוך בעיריית כפר סבא ומרכז קיפוד בעיר.

פעילות מפעל הצעצועים מותאמת לבתי ספר (רב גילאי), מתנ״סים, קהילות מקומיות, חברות וארגונים שמעוניינות בתהליך הטמעת ערכים שח שימוש בקיים, למידה, צמצום צריכה ואחריות סביבתית.

לינקים לפרויקטים בצעצועים ופלסטיק:

צילומים: עמי פוקס