כנפיים של תקווה

את ליבנת קוץ הכרתי אחרי שנרצחה עם משפחתה ב-7 באוקטובר – שלושה ילדים, אבא ואמא מחובקים ביחד במיטה. כל אחד מהם עולם ומלואו, חברים, חיים, אהבות, צחוק, זכרונות, חלומות, נתינה ויצירה. והכנפיים. הכנפיים העצומות הצבעוניות המרהיבות מצעצועים שבורים שליבנת יצרה ביחד קהילת הקיבוץ על קיר המיגונית בכפר עזה – כנפיים שהם סמל לשותפות, קיימות ויצירה אופטימית. הכנפיים של ליבנת.

בחודשים האחרונים הזדמן ליצור את הפרוייקט עם קהילות שונות, לפגוש מאות א.נשים, להכיח את היצירה של ליבנת ולהעביר מסרים של שימוש חוזר, שותפות, קיימות והבחירה למצוא בשבור הזדמנות לשלם חדש. היו פעמים שסיפרתי על בית המלאכה והתשוקה שלה לחינוך ועשיית טוב בקהילה משיתופים שקראתי, והיו מפגשים שבהם א.נשים שהכירו אותה ואת המשפחה סיפרו על האור שהם הפיצו. בכל מפגש כזה ברכתי על הזכות לפעול לאורה.

בית החולים השיקומי – שיבא  תל השומר

בפסח האחרון פנו אליי מבית החולים שיבא ושאלו אם אסכים לעשות כנפיים כאלה להנצחת ליבנת ומשפחתה ולהציב אותן באגף השיקום. ברור!! עניתי, ושאלתי אם יסכימו שאצור את הכנפיים במשך כמה מפגשים ביחד עם חיילים.ות שנמצאים בשיקום. הם אהבו את הרעיון. הגשתי תכנית עבודה והפרוייקט אושר.
 
מהרגע הראשון היה לי ברור שזו לא רק החוויה והצעצועים השבורים שנאסוף ונדביק, אלא המפגשים האינטימיים, התהליך שנעבור ביחד, החיבור למשאלת הלב של ליבנת, למשאלת הלב של כולנו בימים האלה – נצחון הרוח על הפיזי והבחירה להרכיב את מה שנשבר לשלם חדש.

הכנתי את התשתית בחיתוך לוחות עץ לפי הסילואטה שליבנת יצרה, הוצאתי קול קורא ומכל הארץ הגיעו שקיות עם המוני צעצועים. 

את המפגש פתח מנהל בית החולים השיקומי פרופ׳ אמיתי זיו והציג את האנשים שחברו ביחד להגשמת הפרוייקט. עדי וטליה, האחיות של ליבנת ואביב סיפרו עליהם ועל היצירה שהיתה להם תקווה, ועל שלושת הילדים – רותם, יונתן ויפתח. סיימנו את החלק הראשון בהצגת הפרוייקט והחיבור שלי לעשייה של ליבנת. עבורי זו היתה הזדמנות להתבונן על היצירה והכנפיים דרך העיניים והלב של ליבנת. ללמוד על החופש, החלומות, העשייה החברתית / קהילתית, ולהעביר את הערכים שלה הלאה.

״זה קורע את הלב״ היא כתבה לי כששלחתי לה הבוקר את התמונות, ועניתי שדווקא הרגשתי כאילו הצלחנו לחבר פיסות קטנטנות של הלב והנשמה.

הפעילות התקיימה בבית החולים השיקומי המשולב שיבא 
אוצרות: אסתי דרורי ורחל תלמי 
לחן שכטר, עדי לוי סלמה, טליה קוץ והמשפחה על האמון המלא להוביל את הפרוייקט לאורה של ליבנת.
תודה לכל הצוות בשיבא – אביטל, עינב, פרופ׳ אמיתי זיו ופרופ׳ דודקביץ ישראל.
לאלון ודויד, דן וארז, חני, אלכס, כרמית וכל מי שלקח חלק.
 
על העזרה: לימור פדר שטייגמן ורוני צ׳צ׳קס שאתן איתי ברגעים הכל כך מיוחדים.

החמ״ל האזרחי

מילואימיקים.יות של רפאל

משלחת אנשי חינוך מצפון אמריקה ביוזמת The icenter ושורשים

הפעם הרביעית שבה יצרנו ״כנפיים של תקווה״, היתה עם משלחת של 60 אורחים, אנשי חינוך יהודים מצפון אמריקה, שהגיעו לארץ לשלושה ימים בהם פגשו את הסיפור הישראלי. היתה לי הזכות לפתוח את הביקור עם הרצאה קצרה על העשייה החברתית / סביבתית שלי והבחירה להשתמש באמנות כדי להשפיע לטובה על המציאות בישראל. זה וסדנה שבה התחקנו אחר תהליך היצירה של ״כנפיים של תקווה״ לזכרם של ליבנת קוץ ובני משפחתה שנרצחו בכפר עזה.

דיברנו על רגשות, חששות, א.נשים וחיבורים אמיצים, על יזמות, שותפות, שבר וגאווה, אופטימיות ותקווה שנצליח לקום מהשברים ולהרכיב שלם חדש. 
במשך שלושה ימים הם ביקרו בכפר עזה, בכיכר החטופים בתל אביב, ביפו ובירושלים, פגשו יוצרים וא.נשים אמיצים פורצי דרך בחברה הישראלית – יוסף נהג מיניבוס שהציל 30 צעירים מהנובה, שי צברי ששיתף בשורשים ובחיבור למשפחת קוץ, אתגר קרת, ירדן יבלונקה ומוחמד דראוושה שדיברו על חזון משותף, אסף בייזר תסריטאי ויוצר ״היהודים באים״ על טרגדיה והומור ועוד.
 
את הביקור יזמו והוציאו לפועל The icenter ושורשים, ואת ההשראה מהמפגשים הם ייקחו איתם אל הקהילות ומרכזי החינוך בארה״ב, ישתפו בחוויות ובערך שפגשו, ויהפכו לשגרירים של תקווה.

נשות קיבוץ ארז בעוטף